Намирате се в: Начало Новини ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ ДАДЕ ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯ ПО ПОВОД КАНДИДАТУРАТА НИ ЗА „ЖИВИ ЧОВЕШКИ СЪКРОВИЩА”
ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ ДАДЕ ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯ ПО ПОВОД КАНДИДАТУРАТА НИ ЗА „ЖИВИ ЧОВЕШКИ СЪКРОВИЩА”

След като експертите разгледаха постъпилите три предложения, те се обединиха около кандидатурата на РИМ – Перник - “Народният празник Сурова в Пернишко”.

Според етнолога Цветана Манова, празникът „Сурва” утвърждава културната идентичност на общността, което е посочено и като основен критерии за кандидатурите на ЮНЕСКО за „Живи човешки съкровища”.

Над 1800 участника от 31 селища в Пернишко, Радомирско и Брезнишко са дали своето писмено съгласие за представяне на тази кандидатура. Те реално са истинските посланици на българската традиционна култура, представяйки обичая в повече от 100 града и   30  държави по света, заяви г-жа Манова и подчерта, че 57 села в Пернишко представят този обичай по Сурва.

Сурвакарски игри са традиция и в други райони на страната, но никъде те не са така многобройни като участници и така впечатляващи като изработени от самите участници ликове и маски, които се създават всяка година и представляват истински  произведения на изкуството.

Друго безспорно достойнство на предложената кандидатура е факта, че предаването на традицията в нашия регион се случва по естествен път – от по-възрастните към по-младите в селището, а не се налага като организация отвън, мотивира избора на Регионалната комисия етнологът Цветана Манова.

Няма по-силно послание от това - „…За нас Сурва е религия…”, както споделят самите участници.

Народният празник „Сурва” е истински шедьовър и може да заеме достойното си място в системата на световното нематериално културно наследство, смятат експертите.