Намирате се в: Начало Новини ПРЕЗИДЕНТЪТ РОСЕН ПЛЕВНЕЛИЕВ ПОСЕТИ ПЕРНИК
ПРЕЗИДЕНТЪТ РОСЕН ПЛЕВНЕЛИЕВ ПОСЕТИ ПЕРНИК

Ще бъдат осигурени и химически тоалетни.

 

73 жилища са с конструктивни проблеми. Голяма част от тези сгради са еднофамилни постройки. Комисията ще прецени дали ще се изплащат обезщетения или ще се изграждат нови жилища. Министър Добрев бързо ще вземе решение за сградите, които са собственост на „Мини Перник” в ликвидация, заяви Росен Плевнелиев.

20 допълнителни екипа идват в областта, за да направят оценка на щетите по сградите. Всички сгради, за които са подадени жалби от гражданите, ще бъдат обследвани,заяви президентът.

Росен Плевнелиев съобщи, че вече тече изплащането на еднократните помощи от 325 лв. за засегнатите от земетресението в област Перник. Същевременно се подават молби и за оценка на щетите чрез Междуведомствената комисия към МС. Средствата, които ще се отпускат от тази комисия, ще се определят като щети от екипи, които включват лицензиран оценител и инженер - конструктор. Около 5 000 молби са постъпили за материални щети на обекти, в следващите дни се очаква удвояване на броя им.” – съобщи президентът Росен Плевнелиев.

“Подкрепям идеята на комисар Кристалина Георгиева да се търси вариант за пренасочване на еврофондовете към  съществуващите вече оперативни програми за превенция на бедствията и авариите. Експертите ще разгледат бързо тази идея, която считам за много добра и ще следя дали има развитие в следващите дни.” – заяви държавният глава.

Четири проекта по Фонд “Козлодуй” за рехабилитация на областната болница МБАЛ „Р. Ангелова, училищата и детските градини ще бъдат придвижени по най-бързия начин, за да бъдат тези сгради стегнати в кратък срок, увери президентът Росен Плевнелиев.

По-късно държавният глава посети едни от най-засегнатите обекти в Перник.