Намирате се в: Начало Новини ОА Перник - домакин на кръгла маса за взаимодействието между РЦ 112 и службите за спешно реагиране
ОА Перник - домакин на кръгла маса за взаимодействието между РЦ 112 и службите за спешно реагиране

Инспектор Вася Василева презентира предимствата на единен номер 112 – за всички спешни случаи, локализация на повикването, единен номер за целия ЕС и др. Много важна е бързината и оперативността на работата на операторите  - те реагират на повикването буквално до 3-та секунда. Инж. Василева подчерта, че постъпилата информация едновременно се предава към няколко средства за спешно реагиране.

Инж. Йосиф Калев от сектор „Проучване и развитие” запозна аудиторията с моделите за работа в Австрия, Естония и др. Като ефективен модел, той посочи съществуващия център в Мадрид и заяви, че софийският център 112 има технологично ниво идентично на мадритския.

В своето експозе, началникът на РЦ 112 – София – Гл. инспектор Цветомир Цеков говори за регламентираните и нерегламентирани повиквания и съобщи, че фалшивите сигнали се подават като информация до ОД на МВР и се санкционират съгласно закона. Г-н Цеков представи примери за добри практики от взаимодействието между телефон 112 и службите  за спешно реагиране от област Перник.

Представителите на Районен център 112 – София благодариха на екипите на ЦСМП в Перник и на ОД на МВР за ползотворното сътрудничество и добрата координация в работата.

В кръглата маса участваха още представители на общините, директорът на ЦСМП - Перник д-р Юлия Такова, представители от Национална система 112, ОД на МВР-Перник, ОУ„Пожарна безопасност и защита на населението”, ЦСМП – Перник, Ваня Коконова – началник на РИО на МОН - Перник.