Намирате се в: Начало Новини Министър – председателят Бойко Борисов откри реновирания храм “Св. Георги Победоносец“ в Брезник
Министър – председателят Бойко Борисов откри реновирания храм “Св. Георги Победоносец“ в Брезник
Проектът е на обща стойност 841 хиляди лева. Укрепени са стените на храма. Външната фасада е облицована с камък, тухли и варовик. Покривът е ремонтиран, а куполите са покрити с медна ламарина. Вече има и камбанария с три камбани за които навремето при построяването на православния храм не стигнали средства.

При пристигането си в гр.Брезник премиерът Бойко Борисов запали свещичка,а след това подари икона на храма.

„Ако не бяха се обединили усилията на държава и църква, днес това нямаше да се случи – да откриваме напълно обновен храм”,каза с благодарност негово преосвещенство Знеполския епископ Йоан.

“Правим 140 храма за 50 млн.лв. Когато хората виждат един разрушен храм, запустял и срутен на земята, същото става и с техните души. Когато виждат такава тези попове, владици и калугери как влизат в една прекрасна църква това става и с тях. Когато виждат как се строят пътища и какво ли не още, как се въздига държавата душите им се въздиган. ” заяви премиерът Борисов. Това е една инвестиция в бъдещето и то във време на най-тежката икономическа криза,допълни той. Православният храм в Брезник е един от най-хубавите, които съм виждал и съм сигурен, че на брезничани ще им е приятно да идват тук, да запалят по свещичка и да се молят”,каза още Бойко Борисов.

На тържеството присъстваха областният управител инж.Иво Петров, заместникът му Радослав Йорданов, градоначалниците на Брезник и Трън и много гости и жители на общината.