Намирате се в: Начало Новини Югозападният регион е на първо място в кампанията за националното почистване по брой доброволци
Югозападният регион е на първо място в кампанията за националното почистване по брой доброволци

Мария Лазарова – мениджър „Социални проекти” в БТВ обяви, че над 70 000 души от региона са се включили като доброволци в националното почистване през 2012г., което нарежда Югозападния регион на първо място в страната. Тя презентира резултатите от проведената инициатива и заяви, че България е била много активна страна в реализирането на идеята.

Данните показват, че 97 страни са подкрепили идеята на Let is do it world”. Спрямо останалите участници, ние заемаме 5-то място за включване на доброволци в кампанията като % - съотношение спрямо броя на населението. На национално ниво са участвали 322 000 доброволци, които са събрали 263 000 т. отпадък и са почистили 530 незаконни сметища.

Тази година националната кампания ще стартира на 20.04.2013 г. и ще продължи до 22.04.2013 г. Маркирането на мръсните зони на картата на България ще се извърши през месец март. В дните от 1 до 7 април 2013 г. ще се проведат акции за идентифициране на замърсени части в извънградската територия.

Новите цели и подходи в инициативата включват:

  • Създаване на мобилна версия за маркиране на мръсните зони
  • Повишаване на ангажираността на местно ниво на институциите, чрез имиджова инициатива със състезателен характер – НАЙ-ЧИСТ РЕГИОН!
  • Провеждане на предварителни регионални акции за събиране на излязло от употреба електронно и електрическо оборудване, отпадъци от моторни превозни средства и други.

Мария Лазарова изказа специални благодарности на инж. Иво Петров  и на представителите на общините за активното съдействие и ползотворното сътрудничество, благодарение на които кампанията в област Перник бе изключително успешна.

Мария Лазарова - БТВ