Намирате се в: Начало Новини Създадена е необходимата организация за работата на РИК в деня на националния референдум
Създадена е необходимата организация за работата на РИК в деня на националния референдум

След като президентът на РБългария Росен Плевнелиев обяви с Указ № 385 от 31.10.2012 г. датата на референдума, в областна  администрация – Перник бе сформиран организационно-технически екип за подготовката и произвеждането на националния референдум. Ангажимент на администрацията бе осигуряването на подходящо помещение за работата на Районната избирателна комисия – Перник и обезпечаването на сигурността му, заяви инж. Иво Петров.

Той уточни, че отговорност на ОА – Перник е цялостното координиране на дейностите по подготовката на референдума между Администрацията на Министерски съвет, Централната избирателна комисия и на местно ниво РИК и общинските администрации на територията на област Перник. Организационният екип на областна администрация съдейства за провеждане на обучението на РИК от ЦИК и на секционните избирателни комисии в областта.

9  500 лв. са отпуснати от бюджета на МС за логистично безпечаване на процеса от администрацията, а 50  000 лв. са предоставени на общините в област Перник за провеждане на референдума, уточни инж. Иво Петров.

Той информира, че е проведена работна среща със секретарите на общините, полицията и пожарната, на която са обсъдени  всички въпроси за обезпечаването на нормалното протичане на референдума и предаването на протоколите от СИК на РИК.

Областният управител допълни, че за предстоящия референдум са отпечатани и предоставени на област Перник 122 000 бюлетини. Днес на секретарите или на упълномощени представители на общините ще бъдат предоставени чували, избирателни списъци и протоколи за предаване на избирателните списъци.

Инж. Иво Петров съобщи, че на 26 и на 27.01.2013 г. в ОА – Перник ще работи дежурен телефон: 64 99 14, който ще предоставя информация за провеждането на референдума. За връзка с членовете на РИК е тел. 60-83-04. Актуални данни от СИК и от РИК на 27.01.2013 г. ще бъдат публикувани и на сайта на администрацията, в секция „Референдум”, допълни областният управител.