Намирате се в: Начало Новини ОА – Перник – домакин на бизнес семинар "Практични стъпки и оперативни програми за работа с Китай"
ОА – Перник – домакин на бизнес семинар "Практични стъпки и оперативни програми за работа с Китай"

По време на семинара бяха обсъдени основни характеристики на китайския пазар, изискванията за внос и др. Бе акцентирано, че хранително-вкусовата промишленост е с най-сериозен шанс бързо да стъпи на огромния китайски пазар, като много от продуктите ни са освободени от мита и други такси.

Лектори на работната среща бяха Стефан Кинов и Виолина Накова от Българо-китайската търговско промишлена камара, и Иво Илиев, представител на ИАНМСП.


„Китай измести фокуса си от Западна към Централна и Източна Европа и една от темите, които бих искал да коментираме, е навлизането на китайски инвестиции у нас, тъй като България попада в приоритетната област за работа на китайското правителство за следващите 5 години и ние трябва да се възползваме от това”, подчерта Кинов.  Той поясни, че българските земеделски производители трябва да намерят правилния път към китайските компании, за да бъдат правилно позиционирани в съвместни дружества. От Българо-китайската търговско-промишлена камара поемат ангажимента да съдействат на фирмите в региона за придвижване на готови проекти и търсене на партньорство с китайски фирми, проявяващи интерес към конкретните производства.

На работната среща, на която присъстваха представители на бизнеса и институциите, свързани с тях, стана ясно, че Агенцията за малки и средни предприятия организира промоционални прояви - национално участие на български МСП с колективен щанд на международни специализирани изложби и панаири, както и колективно участие на български предприятия в търговски мисии. До края на април 2014 г. е предвидено да се организират 19 участия на МСП на международни специализирани изложби и панаири.