Намирате се в: Начало Държавата в подкрепа на област Перник
Държавата в подкрепа на област Перник
Министър Томислав Дончев: Имаме готовност още следващата седмица да поръчаме първите сглобяеми къщи

kashtiПострадалите с по-леки щети могат да се възползват от доброволно предоставени работна ръка и строителни материали за отстраняване на по-леките вреди

Имаме готовност още следващата седмица да поръчаме първите сглобяеми къщи за най-тежко пострадалите от земетресенията в област Перник. Това заяви днес министър Томислав Дончев. Първоначалната поръчка на жилищата ще се извърши със средствата, които управляващата партия дари за целите на Националната благотворителна кампания на БЧК за набиране на средства за бедстващите след земетресенията в областта. Кампанията е в сила от началото на седмицата и ще се реализира до 11 октомври. В рамките на инициативата е активиран единен номер 1255 за дарителски съобщения. Партньорски неправителствени и браншови организации набират материални дарения и доброволци, които да подпомогнат на място пострадалите в преодоляването на по-леките щети. Всички, които желаят да се възползват от тази възможност, са призовани да се обърнат към районните кметове в областта.

продължава>
 
Най-тежко пострадалите от земетресенията - приоритетно подпомагани с изграждане на сглобяеми жилища

Предстои откриване на национална дарителска кампания в помощ на пострадалите

Оценка на пострадалите - сглобяеми къщи Оперативната група за преодоляване на щетите от земетресенията в област Перник разработва система за оценка на най-тежките случаи, на база на които ще бъде решено кои от пострадалите ще бъдат подпомогнати приоритетно чрез изграждане на сглобяеми жилища. Критериите са в процес на разработка. Те ще включват разнообразни показатели, сред които наличие на постоянно местожителство в законно построена сграда (единствена собственост, която е конструктивно увредена от земетресението), оценка на социалния статус (самотен родител, наличие на трайно увреждане, намалена работоспособност) и др.

Предвижда се за пострадалите, които са получили становище за разрушаване на имотите, но не попадат в категорията за осигуряване на сглобяеми жилища, да бъде осигурено финансово подпомагане от Междуведомствената комисия. За категорията лица без собственост, които са ползвали жилища без договорни отношения за наем или са ги обитавали като самонастанили се, оперативната група разработва варианти за кризисно настаняване за периода на зимните месеци.

продължава>
 
Опростени правила за подпомагане на пострадалите от земетресението в област Перник

Опростени правила за подпомагане на пострадалите от земетресението Пострадалите граждани от земетресенията в област Перник ще могат да получават финансова помощ за отстраняване на щетите чрез опростени правила. Това съобщи днес министърът по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев. Опростените правила предвиждат предоставяне и отчитане на еднократна финансова помощ за ремонтни дейности срещу декларация за ползване на средствата по целесъобразност.

С цел подпомагане на пострадалите в дейностите за възстановяване на щетите и с оглед разрешаване на най-спешните и приоритетни случаи, от началото на следващата седмица в Област Перник ще бъде мобилизиран ресурс от 120 души. Техният труд ще бъде заплатен със средства от ЕС по процедура „Подкрепа за заетост” на ОП „Развитие на човешките ресурси”.

продължава>
 
Министър Томислав Дончев: Нямам притеснения за началото на учебната година в област Перник

Министър дончев - начало на учебната година „Не очаквам проблеми при започването на учебната година – нито в община Перник, нито в община Радомир“. Това заяви министър Томислав Дончев след среща с представители на училищата, пострадалите от земетресенията.  В работната среща участваха заместник-министърът на образованието, младежта и науката Милена Дамянова, представители на Регионалния инспекторат по образование, на Регионална дирекция за социално подпомагане, ДНСК, както и директори на учебни заведения от областта.

продължава>
 
Разработва се единна база данни с информация за всички граждани, засегнати от бедствията в областта

Единна база данни за пострадалите от земетресението Смесена работна група започва посещения на място за преглед на набавяне на допълнителна информация за крайно нуждаещите се лица, които обитават жилища в критични условия, без собственост и без възможност за подпомагане

Специално сформиран екип с представители от Областна администрация - Перник, междуведомствената комисия, Общината и Агенцията за социално подпомагане започва работа по изграждането на единна база данни с информация за всички заявления, молби и жалби, постъпили от страна на гражданите в следствие на щетите от земетресенията в областта. Екипът, сформиран днес от министър Томислав Дончев, ще работи и през почивните дни, за да обобщи и систематизира максимално бързо наличната информация.

продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 Следваща > Край >>

Страница 2 от 3