Областна администрация Перник

Заседание на Областната комисия "Военни паметници" бе решено да бъдат изградени два нови паметника и един да бъде реставриран ПДФ Печат Е-мейл
Написано от Пресцентър   
Понеделник, 07 Март 2016 16:26

IMG 20160301 114122На територията на област Перник ще бъдат изградени два нови военни паметника и ще бъде направена реставрация на съществуващ такъв в община Брезник. Това стана ясно по време на проведено заседание на Областната комисия „Военни паметници”.

На заседанието, водено от заместник областния управител Валентин Димитров, присъстваха Иво Антонов и Кристина Томова - експерти в Министерството на отбраната, както и представители на общините и историческите музеи на територията на област Перник.

По предложение на кметовете на селата Люлин и Драгичево – Евгени Евгениев и Виктор Викторов, в проекто – плана за 2016 г. е заложено изграждане на военен паметник в памет на загиналите жители, след освободителните войни на селата Райлово и Църнел, обединени през 1961 г. в село Люлин и военен паметник в памет на загиналите жители на село Драгичево в след освободителните войни. Планът включва и реставрация на „Арка на входа на V-ти конен полк” в община Брезник, в памет и прослава на загиналите офицери и войници от V-ти конен полк в боевете по време на Балканската война, Междусъюзническата и Първата световна война.

След гласуване предложенията бяха единодушно приети. Съгласно процедурата те ще бъдат изпратени в Министерството на отбраната, за одобрение на финансирането им.

 
Областният управител поздрави перничани за Националния празник на Република България - 3 март ПДФ Печат Е-мейл
Написано от Пресцентър   
Четвъртък, 03 Март 2016 14:23

IMG 20160303 145305С празнично шествие от пл. „Св. Иван Рилски” до ОК „Дворец на културата” бе дадено началото на честването на Националния празник на Република България – 3 март. След шествието ритуално бе издигнат националния флаг.

„В историята на България има една дата – 3 март. Тя е синоним на святата дума Свобода.Тази дума векове наред е раждала герои, мъченици и будители, които със слово и меч са творили историята и със златни букви са изписвали категоричната воля на поробените – Свобода или смърт. И Свободата е идвала със смелостта на велики личности, с апостолското дело на Дякона, с бунтовните стихове на Ботев, с кръвта на априлци, с безстрашието на опълченци. Скъпи перничани, искам да ви благодаря, че уважихте днешната дата и дойдохте тук, за да си припомним заедно, че Трети март събира в едно, както вековното ни страдание, така и силата на българския дух и героизъм.

Последно променен на Четвъртък, 03 Март 2016 15:31
продължава>
 
Областна администрация домакин на благотворителна кауза в помощ на абитуриенти в неравностойно положение ПДФ Печат Е-мейл
Написано от Пресцентър   
Понеделник, 29 Февруари 2016 21:16

IMG 20160229 170927В зала "Атриум" на Областна администрация Перник бе даден старт на благотворителната кампанията „Ако си дал - не си живял напразно“. Инициативата е на модна къща "Бюти ейнджълс" и се осъществява със съдействието на областния управител д-р Александър Александров и под патронажа на народния представител Ирена Соколова.

Целта на каузата е сбъдване на мечтата за незабравим абитуриентски празник на младежи в неравностойно положение. Тя е национална и се организира за втора поредна година, като нейна основна цел е сбъдване на мечтата за незабравим абитуриентски празник на младежи в неравностойно положение, чрез даряване на тоалети, които да бъдат дадени на завършващите.

Последно променен на Вторник, 01 Март 2016 10:50
продължава>
 
Предстои контролирано изпускане на язовир "Студена" ПДФ Печат Е-мейл
Написано от Пресцентър   
Вторник, 01 Март 2016 16:46

IMG 20151118 1008092

Във връзка с извършването на контролна дейност върху язовирите от област Перник, областният управител д-р Александър уведомява, че от 2 март ВиК Перник започва контролирано изпускане на язовир „Студена”.

Предприемането на действията е във връзка с разпоредбите на чл. 142 от Закона за водите. Изпусканото водно количество ще бъде от 2 куб.м./сек. до 10 куб.м./сек. и ще продължи до достигане на достатъчен свободен обем във водоема.

Последно променен на Сряда, 02 Март 2016 10:49
 
Областният управител връчи 5 награди от юбилейното издание на фестивала СУРВА ПДФ Печат Е-мейл
Написано от Пресцентър   
Събота, 27 Февруари 2016 10:53

IMG 20160301 163023Най-добрите групи, носителите на индивидуални награди, пазителите на традициите оценени от журито на Международния фестивал Сурва 2016 получиха наградите си на официална церемония. Призовете на областният управител д-р Александър Александров бяха връчени лично от него на сурвакарските групи на селата Драгичево, Садовик, Берендем Чепино и Прибой.

Кметът Вяра Церовска, зам.кметовете Севделина Ковачева, Владислав Караилиев и Денислав Захариев, също раздадоха награди на отличените в различните категории на фестивала. Изпълняващата длъжността директор на Регионалния исторически музей Венцислава Крумова награди носителите на отличията на музея.

Заместник областният управител Илинка Никифорова награди, със специално изработени плакети, сурвакарските групи от селата Черна гора, Ракиловци, Гигинци, Беренде и Стефаново. Отличителни грамоти за „Атрактивна маска” получиха Адриан Боянов, Деян Иванов, Димитър Лозанов от сурвакарската група на село Стефаново.

Последно променен на Вторник, 01 Март 2016 16:44
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 9 от 114